Sałatka z ryżu, świeżego ogórka i koperku

Bez względu czy szykujecie imprezę czy szukacie jakiejś odmiany jako przekąska, obiad do pracy – tą sałatkę musicie znać! Sałatka z ryżu, świeżego ogórka i koperku to, wcale nie skłamię jak powiem, że jest moje odkrycie kulinarnego życia. Smak dotąd mi nie znany, połączenie dla mnie nietypowe.

Pierwszy raz spróbowałam jej latem. To był strzał w dziesiątkę jakich mało. Jak na filmach, kiedy ktoś chcąc wzbudzić zazdrość, pokazać swoją siłę wystrzeli z kuszy strzałę trafiając w sam środek tarczy. Już myśli, że wygrał, duma rozpiera ciało, a zaraz po nim przychodzi następna osoba. Niepozorna. I bez większego wysiłku, niby od niechcenia swoim strzałem rozdziera na pół strzałę poprzednika. – Bardziej w dziesiątkę się nie da!

Ta sałatka to mój smak lata. Dzięki ogórkowi i koprowi jest szalenie orzeźwiająca. Wyjęta prosto z lodówki daje przyjemne, deliaktne uczucie chłodu. Ze względu na wypełniający ryż i kurczaka – można jej niewiele zjeść aby czuć się porządnie najedzonym.

Sałatka z ryżu, świeżego ogórka i koperku

Składniki sałatki

– filet z kurczaka: 2 sztuki
– ryż: 2 woreczki
– ogórek zielony: 4 sztuki
– koper

– sól, pieprz do smaku
– olej do smażenia: 2 łyżki

 

Składniki sosu:

– jogurt kubek: 150 gramów
– majonez: 1 łyżka
– sól, pieprz
– czosnek: 2-3 ząbki

 

Posypka

– koperek: 1 – 2 pęczki w zależności od wielkości

 

Sposób przygotowania

  1. Filety
    Pokroić w drobne, krótkie paseczki, wymieszać je z solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem
    Całość usmażyć na oleju
    Rada 1: Filet można kroić lekko zamrożony. Wtedy dużo łatwiej kroi się go na małe kawałeczki.
    Rada 2: Przed usmażeniem całość można wymieszać z olejem i zostawić na noc
  2. Ryż
    Ugotować, odsączyć.
  3. Ogórki
    Obrać i drobno pokroić.
    Rada: jeśli nie chcecie aby w sałatce pływały Wam pestki ogórka – wydrążcie przed krojeniem jego środek.

Całość (wraz z częścią kopru – 3/4) wymieszać ze sobą dodając składniki sosu. Czosnek można sprasować, przecisnąć przez wyciskarkę lub pokroić – pełna dowolność.

Wierzch sałatki posypać pozostałą ilością koperku.

Zjadać zdecydowanie schłodzoną.

Sami widzicie – prostszego przepisu nie może być. To tylko trzy składniki, zero roboty (tyle, co podsmażyć kurczaka) a efekt, smak jest fantastyczny!

Kiedy zabieram ją ze sobą do pracy, zazwyczaj napełniam nią sobie większy słoiczek (około 350g). Taka porcja w zupełności wystarczy mi na cały dzień.

 

Smacznego!

podobał Ci się ten post?

skomentuj go i puść dalej w świat!

Zatrzymaj się i tańcz | Sum #3

Zatrzymaj się i tańcz | Sum #3

Trzydzieści dni to dużo czy mało? Za każdym razem, kiedy przychodzi koniec miesiąca, kiedy piszę podsumowanie śmieję się z absurdu miesiąca. Trzydzieści dni - przecież to tak niewiele, tak mało. Jeden miesiąc. Jeden miesiąc, kiedy Ty żyjesz już tych miesięcy kilka....

Balkonowe ogródki – sadzimy w doniczkach na balkonie

Balkonowe ogródki – sadzimy w doniczkach na balkonie

Dwa lata temu, moja mama pierwszy raz dała mi kilka doniczek z pomidorkami koktajlowymi. Powiedziała mi wtedy: jak się przyjmą, to będziesz miała pomidorki, a jak się nie przyjmą - to wyrzucisz, co ci szkodzi wziąć? Uśmiałam się, ale moja mama ma właśnie takie...

Czy na pewno żyjesz po swojemu?

Czy na pewno żyjesz po swojemu?

Czy na pewno żyjesz po swojemu? Zdarzyło Wam się kiedyś wyjść z siebie, wpaść w złość, furię, bo miałyście dość udawania? Dość spełniania oczekiwań, grania roli w jaką wpadłyście? Roli, którą same stworzyłyście?  Czy bycie sobą, życie po swojemu możemy nazwać...

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Odbierz prezent

Darmowy e-book: Miniporadnik jak żyć wolniej na co dzień