Sałatka z ryżu, świeżego ogórka i koperku

utworzone przez | sty 9, 2019 | żyć lepiej | 0 komentarzy

Bez względu czy szykujecie imprezę czy szukacie jakiejś odmiany jako przekąska, obiad do pracy – tą sałatkę musicie znać! Sałatka z ryżu, świeżego ogórka i koperku to, wcale nie skłamię jak powiem, że jest moje odkrycie kulinarnego życia. Smak dotąd mi nie znany, połączenie dla mnie nietypowe.

Pierwszy raz spróbowałam jej latem. To był strzał w dziesiątkę jakich mało. Jak na filmach, kiedy ktoś chcąc wzbudzić zazdrość, pokazać swoją siłę wystrzeli z kuszy strzałę trafiając w sam środek tarczy. Już myśli, że wygrał, duma rozpiera ciało, a zaraz po nim przychodzi następna osoba. Niepozorna. I bez większego wysiłku, niby od niechcenia swoim strzałem rozdziera na pół strzałę poprzednika. – Bardziej w dziesiątkę się nie da!

Ta sałatka to mój smak lata. Dzięki ogórkowi i koprowi jest szalenie orzeźwiająca. Wyjęta prosto z lodówki daje przyjemne, deliaktne uczucie chłodu. Ze względu na wypełniający ryż i kurczaka – można jej niewiele zjeść aby czuć się porządnie najedzonym.

Sałatka z ryżu, świeżego ogórka i koperku

Składniki sałatki

– filet z kurczaka: 2 sztuki
– ryż: 2 woreczki
– ogórek zielony: 4 sztuki
– koper

– sól, pieprz do smaku
– olej do smażenia: 2 łyżki

 

Składniki sosu:

– jogurt kubek: 150 gramów
– majonez: 1 łyżka
– sól, pieprz
– czosnek: 2-3 ząbki

 

Posypka

– koperek: 1 – 2 pęczki w zależności od wielkości

 

Sposób przygotowania

  1. Filety
    Pokroić w drobne, krótkie paseczki, wymieszać je z solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem
    Całość usmażyć na oleju
    Rada 1: Filet można kroić lekko zamrożony. Wtedy dużo łatwiej kroi się go na małe kawałeczki.
    Rada 2: Przed usmażeniem całość można wymieszać z olejem i zostawić na noc
  2. Ryż
    Ugotować, odsączyć.
  3. Ogórki
    Obrać i drobno pokroić.
    Rada: jeśli nie chcecie aby w sałatce pływały Wam pestki ogórka – wydrążcie przed krojeniem jego środek.

Całość (wraz z częścią kopru – 3/4) wymieszać ze sobą dodając składniki sosu. Czosnek można sprasować, przecisnąć przez wyciskarkę lub pokroić – pełna dowolność.

Wierzch sałatki posypać pozostałą ilością koperku.

Zjadać zdecydowanie schłodzoną.

Sami widzicie – prostszego przepisu nie może być. To tylko trzy składniki, zero roboty (tyle, co podsmażyć kurczaka) a efekt, smak jest fantastyczny!

Kiedy zabieram ją ze sobą do pracy, zazwyczaj napełniam nią sobie większy słoiczek (około 350g). Taka porcja w zupełności wystarczy mi na cały dzień.

 

Smacznego!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *