Quiche zawsze zamawiam jak jesteśmy w kawiarni. Kocham ten smak! To połączenie składników, konsystencję – coś wspaniałego! Wyobraźcie sobie moją radość, kiedy Dawid postanowił zrobić ją na obiad! Wyszło przepysznie, a moje serduszko skradł na nowo.
Quiche – przepis mojego męża
[wc_row]
[wc_column size=”one-third” position=”first”]
Farsz:
suszone pomidory: 1/3 słoiczka
jajka: 3 szt
żółtka: 2 szt
ser cheddar: 150g
salami cienko pokrojone z orzechami
szpinak mrożony: 800g
sól: 1 łyżeczka
pomidory koktailowe: garść
zioła prowansalskie: 1 łyżeczka
śmietanka 30%: 400g
oliwki czarne: garść
czosnek: 1 ząbek
[/wc_column]
[wc_column size=”one-third”]
Ciasto:
mąka: 200g
masło: 100g
jajka: 1 szt
woda: 2 łyżki
cukier: 1 łyżeczka
[/wc_column]
[wc_column size=”one-third” position=”last”]
[/wc_column]
[/wc_row]
Temperatura pieczenia ciasta: 200stC
Czas pieczenia ciasta: 15 minut
UWAGA: piec z obciążeniem (można na ciasto wysypać ziarna cieciorki)
Zdjąć obciążenie ciasta i piec 5 minut.
Temperatura pieczenia ciasta z farszem: 160-170stC
Czas pieczenia ciasta z farszem: 38 min
Sposób przygotowania ciasta:
1. Łączymy wszystkie składniki na ciasto i wygniatamy.
2. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 1 godz do lodówki.
3. Ciasto cienko rozwałkowane układamy w tortownicy
Uwaga: nie smarować blachy tłuszczem
Sposób przygotowania farszu:
1. Łączymy dobrze odsączony szpinak, jajka, żółtka, czosnek sprasowany, śmietanę, oliwki (pokrojone na pół), suszone pomidory (posiekane w paseczki, dobrze odsączone), ser, pieprz świeżo zmielony (do aromatu).
Sposób przygotowania quiche:
1. Spód ciasta wykładamy salami tak, żeby plasterki nachodziły na siebie
2. Wlewamy farsz
3. Wkładamy w ciasto pomidorki koktajlowe*
4. Możemy posypać serem
5. Układamy na wierzch plasterki salami najlepiej tak, jak będziemy kroić porcje. **
* nie wrzucałem ich w czasie przygotowywania farszu żeby się nie rozciapciały
** po upieczeniu quiche ciężko się kroi wierzchnie salami, więc można go w ogóle nie dawać albo pokroić drobniej
Koniecznie (!) musicie spróbować zrobić ją w domu. Koniecznie! To coś tak nieprzyzwoicie pysznego… – będziecie zachwycone! Z tego przepisu mieliśmy około 10 porcji. Jako ciekawostka powiem Wam, że koszt 1 kawałka w restauracji to około 15 zł. Koszt zrobienia jej samemu w domu – około 4 zł! :)
Polecam Wam to danie zwłaszcza wtedy, kiedy mają przyjść goście! Danie jest (można powiedzieć) jednomiskowe i mało po nim sprzątania – a to najważniejsze przed każdą imprezą. I jest to też coś, czego na co dzień w domu się nie robi – zaskoczenie gości murowane!
Nigdy czegoś takiego nie jadłam :) fajnie wygląda ;)
Jak mozes?! :D musisz nadrobic! W green nero cafee maja :D