Przepis na karpatkę – doznania liczone kaloriami

utworzone przez | lut 16, 2019 | żyć lepiej | 0 komentarzy

Odkąd pamiętam, odkąd byłam małym dzieckiem – uwielbiałam kremy i nadzienia, surowe ciasta i polewy. Kiedy mama robiła jakieś słodkości, ja podchodziłam do niej i przymilając się najsłodziej jak umiałam, pytałam ją, czy mogę chociaż umoczyć paluszek w masie. Tylko jeden… .
I ta miłość do wypieków została mi do dziś.

Przepis na karpatkę – doznania liczone kaloriami

Od bardzo dawna, kiedy tylko mogę ograniczam ilość dodawanego cukru. Nie słodzę ani kawy, ani herbaty. Do ciast też staram się dodawać mniej cukru niż oryginalnie było w przepisie. Karpatka nie jest bardzo słodkim ciastem, i nie tu skrywa swoje kalorie. Karpatka jest szalenie maślana! Do jej przygotowania potrzeba aż 325 g masła.
Ale ten smak… – jest każdego grama masła wart!

 

SKŁADNIKI

Spód ciasta:
woda – 1 szklanka
masło roślinne – 125g
jajka – 5 szt
mąka pszenna – 1 szklanka (150g)

Krem:
mleko – 1,5 L
cukier – 1/2 szklanki
mąka pszenna – 2 łyżki
mąka ziemniaczana – 2 łyżki
żółtko – 1 szt
masło roślinne – 1 kostka
cukier waniliowy – łyżeczka

 

PARAMETRY

Blaszka – ok 25cm
Pieczenie ciasta:
pierwszy etap: T:220 stC, t: 10 min
drugi etap: T: 200 stC, t: 20 min

PRZYGOTOWANIE

Spód ciasta:
1. Do garnka wlać wodę i dodać masło – całość gotować.
2. Jak masło z wodą się troszkę rozpuści – dodać mąkę i rozcierać ją łyżką/mieszać (żeby nie zrobiły się grudki)
3. Wystudzić masę
4. Masę przełożyć do miksera i miksować kolejno dodając jajka (około 5 min, to ważne)
5. Ciasto podzielić na dwie części
6. Blaszkę wysmarować masłem i obsypać mąką
7. Na blaszkę przełożyć jedną połówkę ciasta i piec
8. Czynność powtórzyć z drugą połówką ciasta
9. Wystudzone ciasto przełożyć kremem

Krem:
1. Mąki połączyć z odrobiną mleka – tak jak się przygotowuje budyń
2. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać do niego punkt 1
3. Ostudzić
4. Masę przełożyć do miksera
5. Dodać masło, żółtko, cukier waniliowy – miksować

Ciasto:
1. Krem przełożyć na spód ciasta
2. Nałożyć na krem drugi spód
3. Posypać cukrem pudrem

 

Smacznego :)

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *