Przepis na karpatkę – doznania liczone kaloriami

Lut 16, 2019 | żyć lepiej

Odkąd pamiętam, odkąd byłam małym dzieckiem – uwielbiałam kremy i nadzienia, surowe ciasta i polewy. Kiedy mama robiła jakieś słodkości, ja podchodziłam do niej i przymilając się najsłodziej jak umiałam, pytałam ją, czy mogę chociaż umoczyć paluszek w masie. Tylko jeden… .
I ta miłość do wypieków została mi do dziś.

Przepis na karpatkę – doznania liczone kaloriami

Od bardzo dawna, kiedy tylko mogę ograniczam ilość dodawanego cukru. Nie słodzę ani kawy, ani herbaty. Do ciast też staram się dodawać mniej cukru niż oryginalnie było w przepisie. Karpatka nie jest bardzo słodkim ciastem, i nie tu skrywa swoje kalorie. Karpatka jest szalenie maślana! Do jej przygotowania potrzeba aż 325 g masła.
Ale ten smak… – jest każdego grama masła wart!

 

SKŁADNIKI

Spód ciasta:
woda – 1 szklanka
masło roślinne – 125g
jajka – 5 szt
mąka pszenna – 1 szklanka (150g)

Krem:
mleko – 1,5 L
cukier – 1/2 szklanki
mąka pszenna – 2 łyżki
mąka ziemniaczana – 2 łyżki
żółtko – 1 szt
masło roślinne – 1 kostka
cukier waniliowy – łyżeczka

 

PARAMETRY

Blaszka – ok 25cm
Pieczenie ciasta:
pierwszy etap: T:220 stC, t: 10 min
drugi etap: T: 200 stC, t: 20 min

PRZYGOTOWANIE

Spód ciasta:
1. Do garnka wlać wodę i dodać masło – całość gotować.
2. Jak masło z wodą się troszkę rozpuści – dodać mąkę i rozcierać ją łyżką/mieszać (żeby nie zrobiły się grudki)
3. Wystudzić masę
4. Masę przełożyć do miksera i miksować kolejno dodając jajka (około 5 min, to ważne)
5. Ciasto podzielić na dwie części
6. Blaszkę wysmarować masłem i obsypać mąką
7. Na blaszkę przełożyć jedną połówkę ciasta i piec
8. Czynność powtórzyć z drugą połówką ciasta
9. Wystudzone ciasto przełożyć kremem

Krem:
1. Mąki połączyć z odrobiną mleka – tak jak się przygotowuje budyń
2. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać do niego punkt 1
3. Ostudzić
4. Masę przełożyć do miksera
5. Dodać masło, żółtko, cukier waniliowy – miksować

Ciasto:
1. Krem przełożyć na spód ciasta
2. Nałożyć na krem drugi spód
3. Posypać cukrem pudrem

 

Smacznego 🙂

Dla ducha

Masz ochotę na więcej przemyśleń? Tu znajdziesz moje przemyślenia na temat relacji, codzienności, życia w zgodzie ze sobą i przede wszystkim – poznania siebie.

Czytaj więcej…

Dla domu

Znajdziesz tu naszą codzienność: przepisy kulinarne na szybkie i jeszcze prostsze dania, moje triki na szybką i skuteczną organizację mieszkania no i… – zobaczysz jak mieszkam i co wybieram.

Czytaj więcej…

Nasza codzienność

Moja introwertyczna, nadwrażliwa dusza zdecydowanie woli siedzieć w domu, ale… to nie znaczy, że z tego domu nie wychodzę i siedzę cały dzień pod stołem!

Znajdziesz tu nasze wyjazdy – miejsca w Polsce, które polecam, filmy, które zrobiły na mnie wrażenie i ważne dla mnie chwile.

Czytaj więcej…

Polskie marki

Och, wiem jak to trudno być młodą marką. Tworzenie czegoś swojego, pójście pod prąd wymaga ogromu wysiłku.

Dlatego w tym cyklu przedstawiam Ci wywiady z fantastycznymi polskimi markami!

Czytaj więcej…

Cześć!

Cześć!

Jestem Asia. To moje myśli masz właśnie okazję czytać.
Jestem introwertyczką i osobą wysoko wrażliwą. Uwielbiam otaczać się naturą, zapachami i dobrymi emocjami. A nade wszystko cenię sobie wolność – możliwość bycia sobą i życia po swojemu.
Bo wolno mi.

 Hej, cześć 🙂

Podobał Ci się ten post?
Jeśli tak, będzie mi bardzo, bardzo miło jeśli udostępnisz go na facebooku i skomentujesz.

To cudowne móc poznać Twoje zdanie, wymienić myśli. Tak tworzy się więź… 

Do usłyszenia wkrótce
Asia Maj Dubińska

 

0 komentarzy

A Ty, co o tym myślisz?

Odbierz prezent

Darmowy e-book: Miniporadnik jak żyć wolniej na co dzień