Zawsze mi się wydawało, że dużo trudniej jest zrobić pierniczki świąteczne od kruchych ciastek. Twarde na zewnątrz, miękkie w środku – to przekraczało moje kulinarne możliwości. Wyobraźcie sobie moje zdziwienie, kiedy okazało się, że pierniki robi się nade błyskawicznie! Tradycyjnie – przepis troszkę uprościłam, co by nie było za dużo babrania i sprzątania.
Przepis na świąteczne pierniki
[wc_row]
[wc_column size=”one-third” position=”first”]
Składniki na pierniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 opakowania przyprawy piernikowej
1 łyżka masła
1 jajko
1/4 szklanki mleka
[/wc_column]
[wc_column size=”one-third”]
Składniki na lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
[/wc_column]
[wc_column size=”one-third” position=”last”]
Czas pieczenia: 10-15 minut
Temperatura: ok. 180stC[/wc_column]
[/wc_row]
Przygotowanie ciasta:
1. Do garnuszka dodajemy miód i na małym ogniu upłynniamy.
2. Do miodu dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia.
3. Całość z garnuszka dodajemy do mąki i mieszamy nożem.
4. Dodajemy odpowiednio: cukier, sodę, przyprawy, jajko – cały czas wszystko mieszając.
5. Dodajemy podgrzane mleko i wygniatamy do uzyskania gładkiej masy, średnio twardej, gęstej.
Foremkowanie:
1. Blat/stolnicę podsypujemy maką i rozwałkowujemy ciasto na grubość max 1 cm.
Ja zrobiłam cieńsze z myślą o zawieszeniu ich na choince.
2. Wykrawamy pierniki foremkami
3. Pierniki układamy na blasze w odstępach około 2 cm (pierniki będą rosły).
Opcjonalnie: dla uzyskania “błysku” pierniki przed włożeniem do piekarnika można posmarować roztrzepanym białkiem.
Przygotowanie lukru:
1. Roztrzepać białko
2. Stopniowo dodawać cukier puder
3. Mieszać widelcem do uzyskania jednolitej masy
Uwaga: jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinkę (!) wody. Odrobinka to mniej więcej 1/2 korka od butelki z wodą.
Uwaga: Dekorujemy pierniczki po upieczeniu :)
Ze względu na brak rękawa do nakładania lukru i umiejętności do jego stworzenia – za rękaw posłużyła mi śniadaniówka przebita wykałaczką. Działa!
Ja kupuję gotowe ciasto i tylko robimy ciasteczka a potem moja córcia dekoruje ;) ja się już za to nie biorę ładne wyszły Twoje :)
Oooo prosze! Nawet nie wiedzialam ze sa gotowe!
A dziekuje Ci ?
Nie wiem czy w Polsce :) ja mieszkam w Norwegii a tu maja ale warto się rozejrzeć może juz jest gotowe w kraju :)
O prosze :D a wiec Norwegia czyta MyNaSwoim :D ale fajnie :D ❤️ a macie jest u Was cos typowo świąteczne czego nie ma w PL?
Czyta się wszystko co jest potrzebne, co się podoba i co się może przydać :) w zasadzie nie ma chyba nic więcej takiego :) oni zupełnie inaczej obchodzą święta niż my :) jedzą normalnie mięso :) a są zdziwieni, że my jemy tylko postne jedzenie :)
<3
A znają pierogi z kapustą i grzybami :D? Moja ulubiona potrawa!!
No niestety nie inny kraj ro jest i ma swoje tradycje. Szykuje właśnie wpis o ich świętowaniu powinien do świąt byc.
z pierniczkami to już tak jest, że sam przepis prosty i szybki. Gorzej z tworzeniem i dekorowaniem :) Ale przecież to czysta przyjemność. Mam podobny przepis, ale robiłam ogromną ilość :) Piękne zdjęcia i fajne foremki :)
To dekorowanie to trafił mnie szlag xDD
Robiłam pierwszy raz – nie chciałam szaleć :D ale tak łądnie wyglądają że szkoda jeść :DDD