Pierniki świąteczne – uproszczony przepis

Zawsze mi się wydawało, że dużo trudniej jest zrobić pierniczki świąteczne od kruchych ciastek. Twarde na zewnątrz, miękkie w środku – to przekraczało moje kulinarne możliwości. Wyobraźcie sobie moje zdziwienie, kiedy okazało się, że pierniki robi się nade błyskawicznie! Tradycyjnie – przepis troszkę uprościłam, co by nie było za dużo babrania i sprzątania.


Przepis na świąteczne pierniki

[wc_row]
[wc_column size=”one-third” position=”first”]

Składniki na pierniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 opakowania przyprawy piernikowej
1 łyżka masła
1 jajko
1/4 szklanki mleka
[/wc_column]
[wc_column size=”one-third”]

Składniki na lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru

[/wc_column]

[wc_column size=”one-third” position=”last”]

Czas pieczenia: 10-15 minut
Temperatura: ok. 180stC[/wc_column]

[/wc_row]

PRZEPIS NA SWIATECZNE PIERNIKI

Przygotowanie ciasta:
1. Do garnuszka dodajemy miód i na małym ogniu upłynniamy.
2. Do miodu dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia.
3. Całość z garnuszka dodajemy do mąki i mieszamy nożem.
4. Dodajemy odpowiednio: cukier, sodę, przyprawy, jajko – cały czas wszystko mieszając.
5. Dodajemy podgrzane mleko i wygniatamy do uzyskania gładkiej masy, średnio twardej, gęstej.

Foremkowanie:
1. Blat/stolnicę podsypujemy maką i rozwałkowujemy ciasto na grubość max 1 cm.
Ja zrobiłam cieńsze z myślą o zawieszeniu ich na choince.
2. Wykrawamy pierniki foremkami
3. Pierniki układamy na blasze w odstępach około 2 cm (pierniki będą rosły).
Opcjonalnie: dla uzyskania „błysku” pierniki przed włożeniem do piekarnika można posmarować roztrzepanym białkiem.

Przygotowanie lukru:
1. Roztrzepać białko
2. Stopniowo dodawać cukier puder
3. Mieszać widelcem do uzyskania jednolitej masy

Uwaga: jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinkę (!) wody. Odrobinka to mniej więcej 1/2 korka od butelki z wodą.
Uwaga: Dekorujemy pierniczki po upieczeniu :)

przepis na pierniki świateczne

Ze względu na brak rękawa do nakładania lukru i umiejętności do jego stworzenia – za rękaw posłużyła mi śniadaniówka przebita wykałaczką. Działa!

9 komentarzy

  1. Ania

    Ja kupuję gotowe ciasto i tylko robimy ciasteczka a potem moja córcia dekoruje ;) ja się już za to nie biorę ładne wyszły Twoje :)

    Odpowiedz
    • Asia NaSwoim

      Oooo prosze! Nawet nie wiedzialam ze sa gotowe!

      A dziekuje Ci ?

      Odpowiedz
      • Ania

        Nie wiem czy w Polsce :) ja mieszkam w Norwegii a tu maja ale warto się rozejrzeć może juz jest gotowe w kraju :)

      • Asia NaSwoim

        O prosze :D a wiec Norwegia czyta MyNaSwoim :D ale fajnie :D ❤️ a macie jest u Was cos typowo świąteczne czego nie ma w PL?

      • Ania

        Czyta się wszystko co jest potrzebne, co się podoba i co się może przydać :) w zasadzie nie ma chyba nic więcej takiego :) oni zupełnie inaczej obchodzą święta niż my :) jedzą normalnie mięso :) a są zdziwieni, że my jemy tylko postne jedzenie :)

      • Asia NaSwoim

        <3

        A znają pierogi z kapustą i grzybami :D? Moja ulubiona potrawa!!

      • Ania

        No niestety nie inny kraj ro jest i ma swoje tradycje. Szykuje właśnie wpis o ich świętowaniu powinien do świąt byc.

  2. Magdalena Zlatner

    z pierniczkami to już tak jest, że sam przepis prosty i szybki. Gorzej z tworzeniem i dekorowaniem :) Ale przecież to czysta przyjemność. Mam podobny przepis, ale robiłam ogromną ilość :) Piękne zdjęcia i fajne foremki :)

    Odpowiedz
    • Asia NaSwoim

      To dekorowanie to trafił mnie szlag xDD
      Robiłam pierwszy raz – nie chciałam szaleć :D ale tak łądnie wyglądają że szkoda jeść :DDD

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Odbierz prezent

Darmowy e-book: Miniporadnik jak żyć wolniej na co dzień