Pierniki świąteczne – uproszczony przepis

Zawsze mi się wydawało, że dużo trudniej jest zrobić pierniczki świąteczne od kruchych ciastek. Twarde na zewnątrz, miękkie w środku – to przekraczało moje kulinarne możliwości. Wyobraźcie sobie moje zdziwienie, kiedy okazało się, że pierniki robi się nade błyskawicznie! Tradycyjnie – przepis troszkę uprościłam, co by nie było za dużo babrania i sprzątania.


Przepis na świąteczne pierniki

[wc_row]
[wc_column size=”one-third” position=”first”]

Składniki na pierniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 opakowania przyprawy piernikowej
1 łyżka masła
1 jajko
1/4 szklanki mleka
[/wc_column]
[wc_column size=”one-third”]

Składniki na lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru

[/wc_column]

[wc_column size=”one-third” position=”last”]

Czas pieczenia: 10-15 minut
Temperatura: ok. 180stC[/wc_column]

[/wc_row]

PRZEPIS NA SWIATECZNE PIERNIKI

Przygotowanie ciasta:
1. Do garnuszka dodajemy miód i na małym ogniu upłynniamy.
2. Do miodu dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia.
3. Całość z garnuszka dodajemy do mąki i mieszamy nożem.
4. Dodajemy odpowiednio: cukier, sodę, przyprawy, jajko – cały czas wszystko mieszając.
5. Dodajemy podgrzane mleko i wygniatamy do uzyskania gładkiej masy, średnio twardej, gęstej.

Foremkowanie:
1. Blat/stolnicę podsypujemy maką i rozwałkowujemy ciasto na grubość max 1 cm.
Ja zrobiłam cieńsze z myślą o zawieszeniu ich na choince.
2. Wykrawamy pierniki foremkami
3. Pierniki układamy na blasze w odstępach około 2 cm (pierniki będą rosły).
Opcjonalnie: dla uzyskania „błysku” pierniki przed włożeniem do piekarnika można posmarować roztrzepanym białkiem.

Przygotowanie lukru:
1. Roztrzepać białko
2. Stopniowo dodawać cukier puder
3. Mieszać widelcem do uzyskania jednolitej masy

Uwaga: jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinkę (!) wody. Odrobinka to mniej więcej 1/2 korka od butelki z wodą.
Uwaga: Dekorujemy pierniczki po upieczeniu :)

przepis na pierniki świateczne

Ze względu na brak rękawa do nakładania lukru i umiejętności do jego stworzenia – za rękaw posłużyła mi śniadaniówka przebita wykałaczką. Działa!

podobał Ci się ten post?

skomentuj go i puść dalej w świat!

Zatrzymaj się i tańcz | Sum #3

Zatrzymaj się i tańcz | Sum #3

Trzydzieści dni to dużo czy mało? Za każdym razem, kiedy przychodzi koniec miesiąca, kiedy piszę podsumowanie śmieję się z absurdu miesiąca. Trzydzieści dni - przecież to tak niewiele, tak mało. Jeden miesiąc. Jeden miesiąc, kiedy Ty żyjesz już tych miesięcy kilka....

Balkonowe ogródki – sadzimy w doniczkach na balkonie

Balkonowe ogródki – sadzimy w doniczkach na balkonie

Dwa lata temu, moja mama pierwszy raz dała mi kilka doniczek z pomidorkami koktajlowymi. Powiedziała mi wtedy: jak się przyjmą, to będziesz miała pomidorki, a jak się nie przyjmą - to wyrzucisz, co ci szkodzi wziąć? Uśmiałam się, ale moja mama ma właśnie takie...

Czy na pewno żyjesz po swojemu?

Czy na pewno żyjesz po swojemu?

Czy na pewno żyjesz po swojemu? Zdarzyło Wam się kiedyś wyjść z siebie, wpaść w złość, furię, bo miałyście dość udawania? Dość spełniania oczekiwań, grania roli w jaką wpadłyście? Roli, którą same stworzyłyście?  Czy bycie sobą, życie po swojemu możemy nazwać...

9 komentarzy

  1. Ania

    Ja kupuję gotowe ciasto i tylko robimy ciasteczka a potem moja córcia dekoruje ;) ja się już za to nie biorę ładne wyszły Twoje :)

    Odpowiedz
    • Asia NaSwoim

      Oooo prosze! Nawet nie wiedzialam ze sa gotowe!

      A dziekuje Ci ?

      Odpowiedz
      • Ania

        Nie wiem czy w Polsce :) ja mieszkam w Norwegii a tu maja ale warto się rozejrzeć może juz jest gotowe w kraju :)

      • Asia NaSwoim

        O prosze :D a wiec Norwegia czyta MyNaSwoim :D ale fajnie :D ❤️ a macie jest u Was cos typowo świąteczne czego nie ma w PL?

      • Ania

        Czyta się wszystko co jest potrzebne, co się podoba i co się może przydać :) w zasadzie nie ma chyba nic więcej takiego :) oni zupełnie inaczej obchodzą święta niż my :) jedzą normalnie mięso :) a są zdziwieni, że my jemy tylko postne jedzenie :)

      • Asia NaSwoim

        <3

        A znają pierogi z kapustą i grzybami :D? Moja ulubiona potrawa!!

      • Ania

        No niestety nie inny kraj ro jest i ma swoje tradycje. Szykuje właśnie wpis o ich świętowaniu powinien do świąt byc.

  2. Magdalena Zlatner

    z pierniczkami to już tak jest, że sam przepis prosty i szybki. Gorzej z tworzeniem i dekorowaniem :) Ale przecież to czysta przyjemność. Mam podobny przepis, ale robiłam ogromną ilość :) Piękne zdjęcia i fajne foremki :)

    Odpowiedz
    • Asia NaSwoim

      To dekorowanie to trafił mnie szlag xDD
      Robiłam pierwszy raz – nie chciałam szaleć :D ale tak łądnie wyglądają że szkoda jeść :DDD

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Odbierz prezent

Darmowy e-book: Miniporadnik jak żyć wolniej na co dzień