Muffiny czekoladowe – najszybszy przepis świata!

Macie tak, że czujecie się źle po zjedzeniu kupnych ciastek? Ja tak mam. Po zjedzeniu sklepowych delicji, ciastek z galaretką, ciastek polanych czekoladą boli mnie brzuch.

Zainspirowana informacjami z Food and Health Conference zorganizowanej przez doktor Anię postanowiłam upiec babeczki, aby mieć coś słodkiego, naturalnego do porannej kawy.
Przepis i wykonanie są niesamowicie proste! To takie: babeczki w 5 min, gdy usłyszysz, że goście zaraz będą a ty nie masz w domu nic słodkiego.

muffinki czekoladowe przepis

Muffiny czekoladowe

[wc_row]

[wc_column size=”one-third” position=”first”]

Składniki suche:
350g mąki
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

[/wc_column]

[wc_column size=”one-third”]

Składniki mokre:
1 jajko
125 ml oleju
1 szklanka mleka

[/wc_column]

[wc_column size=”one-third” position=”last”]

Dodatkowo:
1/3 tabliczki czekolady

Opcjonalnie:
130g cukru

[/wc_column]

[/wc_row]

Sposób przygotowania:
W misce mieszam wszystkie składniki suche. Jako, że ja jestem wyjątkowym leniuszkiem kulinarnym i staram się ograniczyć wszelkie czynności do minimum – składniki mokre od razu leję do słoika. Słoik zakręcam i wytrząsam wszystko aż się połączy i dodaję do miski ze składnikami suchymi.

Kiedy produkty już się połączą dodaję pokrojoną w grube kosteczki tabliczkę czekolady. Ja wybrałam czekoladę studencką ze względu na dużą zawartość kakao, rodzynek i orzechów.

Całość daje dość gęstą masę, którą przekładamy do foremek.

czas pieczenia: 25 min
temperatura: 180stC

muffiny czekoladowe

muffinki czekoladowe

Zdecydowanie najlepiej smakują w weekendowy poranek do kawy!

 

To Ci się spodoba!

16 komentarzy

  1. Mom on top

    Jak szybkie i proste to coś dla mnie, bo zdecydowanie nie jestem orłem w kuchni ;)

    Odpowiedz
    • Asia NaSwoim

      Hahahaha to jak ja ? obok orla nawet nie stalam ???

      Odpowiedz
  2. Jola (Pixel Kolor)

    Dawno nie robiłam, ale to trochę z lenistwa. Przyznaję, że wolę wlać wszystko do jednej foremki i zrobić ciasto. Z muffinkami mam zazwyczaj wszystko w koło brudne, bo coś pocieknie.

    Odpowiedz
    • Asia NaSwoim

      Stąd właśnie mój pomysł na słoik haha :D mam tak samo jak Ty :D

      Odpowiedz
  3. Blogierka

    Asia- wygląd bloga i te zdjęcia! Jestem zachwycona! <3

    Odpowiedz
  4. Nieidealna Anna

    Zapisane. Zarówno ja, mąż jak i córy uwielbiają muffinki. Przepis wygląda na bardzo prosty i pyszny, w weekend wypróbuję swoją wersję :)

    Odpowiedz
    • Asia NaSwoim

      Już Was uwielbiam! <3 Nie ufam ludziom, ktorzy nie lubią muffinek <3

      Odpowiedz
  5. Karolina Wilk

    Uwielbiam je! Tylko ja dodaję całą tabliczkę gorzkiej czekolady + 1/3 kolejnej kroję w kosteczkę i posypuję :) A czasem jeszcze nadziewam je nutellą – wtedy są potrójnie czekoladowe :D

    Odpowiedz
  6. Ewa Dłużeń

    Ojej, trochę mnie dezorientuje ilość mąki i cukru w gramach. Mogłabyś podać ile to jest w szklankach? Przepis prosty i ciekawy. Na pewno się skuszę.

    Odpowiedz
    • Asia NaSwoim

      2.6 szklanki maki
      Około 0.5 szklanki cukru. Choć ja cukier pominąłem ze względu na czekoladę studencką, która ma slodkie rodzynki :)

      Odpowiedz
  7. Uśmiech w oczach

    Przepis zapisuję! Faktycznie jest prosty, a jak patrzę na listę składników to w sumie zawsze mam je w domu. Wypróbuję w kolejny weekend. :)

    Odpowiedz
    • Asia NaSwoim

      Kochana, ja mam nadzieję dać nowy przepis za tydzień ?

      Odpowiedz
      • Uśmiech w oczach

        To wypróbuję dwa ;) Weekend ma dwa dni hehe

      • Asia NaSwoim

        Idealnie!

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.