Łosoś zapiekany z warzywami – 20 minut i zero roboty!

Lut 20, 2019 | żyć lepiej

Macie czasem tak, że zjadłybyście coś dobrego, coś może słodkiego, ale zdrowego, ale kompletnie nie chce Wam się nic robić? Mam właśnie taki przepis! Przepis na coś szalenie pysznego, od pomidorków koktajlowych słodkiego, od brokułów chrupkiego, a dzięki łososiowi – super zdrowego i delikatnego!

A przy tym – zero roboty!

Łosoś zapiekany z warzywami – 20 minut i zero roboty!

Jeśli już muszę gotować – staram się to zrobić jak najszybciej, a za razem aby było przy tym jak najmniej sprzątania. Nigdy nie czerpałam przyjemności z gotowania, mieszania i wymyślania nowych smaków, ale za to lubię dobre, delikatne jedzenie. A kiedy to jedzenie jeszcze tak pięknie wygląda – nic więcej do szczęścia nie jest mi potrzebne.

Bardzo cenię sobie potrawy, które są kolorowe. Różne kolory warzyw nie tylko różnią się zawartością witamin, związków chemicznych, dzięki czemu nasza dieta jest bogatsza w te elementy, ale zwyczajnie kolorowe potrawy cieszą oko. Są w swoim wyglądzie pozytywne, miło nastrajające, zachęcające do zjedzenia – powodują, że podczas posiłku człowiek się odpręża.

I taki właśnie jest łosoś zapiekany z warzywami. Chwilą odpoczynku, którą delektujemy się z każdym delikatnym łososia płatek, z każdym smakiem przypieczonego brokuła chrupiącego pod zębami niczym czips, z każdą rozpływającą się słodyczą pomidorka.

 

Składniki

Na oko. W tej potrawie nie ma się do nie udać!

  • szpinak – świeże liście – 100 g
  • pomidorki koktailowe – 100 g
  • papryka żółta, czerwona, zielona – 1/2 każdej
  • łosoś – 200 g
  • brokuł – 100 g
  • sok z 1/2 cytryny
  • rozmaryn
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Łososia umyć i osuszyć. Pokroić w porcje, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i sokiem z cytryny.
  2. Naczynie żaroodporne wyłożyć szpinakiem. Dodać oliwy z oliwek i posiekanego czosnku.
  3. Na szpinak położyć skórą do dołu porcje łososia w małych odstępach.
  4. Dookoła łososia poukładać małe różyczki brokułu, pokrojoną na średniej wielkości kostkę paprykę i całe pomidorki.

Czas pieczenia: 15-20 minut
Temperatura pieczenia: 180 stC

 

Banalnie proste i szalenie pyszne!
Gwarantuję Wam, że jeśli przygotujecie taką potrawę na imprezę – będzie HITem! A roboty przy tym – zero.

 

Smacznego 🙂

 

Dla ducha

Masz ochotę na więcej przemyśleń? Tu znajdziesz moje przemyślenia na temat relacji, codzienności, życia w zgodzie ze sobą i przede wszystkim – poznania siebie.

Czytaj więcej…

Dla domu

Znajdziesz tu naszą codzienność: przepisy kulinarne na szybkie i jeszcze prostsze dania, moje triki na szybką i skuteczną organizację mieszkania no i… – zobaczysz jak mieszkam i co wybieram.

Czytaj więcej…

Nasza codzienność

Moja introwertyczna, nadwrażliwa dusza zdecydowanie woli siedzieć w domu, ale… to nie znaczy, że z tego domu nie wychodzę i siedzę cały dzień pod stołem!

Znajdziesz tu nasze wyjazdy – miejsca w Polsce, które polecam, filmy, które zrobiły na mnie wrażenie i ważne dla mnie chwile.

Czytaj więcej…

Polskie marki

Och, wiem jak to trudno być młodą marką. Tworzenie czegoś swojego, pójście pod prąd wymaga ogromu wysiłku.

Dlatego w tym cyklu przedstawiam Ci wywiady z fantastycznymi polskimi markami!

Czytaj więcej…

Cześć!

Cześć!

Jestem Asia. To moje myśli masz właśnie okazję czytać.
Jestem introwertyczką i osobą wysoko wrażliwą. Uwielbiam otaczać się naturą, zapachami i dobrymi emocjami. A nade wszystko cenię sobie wolność – możliwość bycia sobą i życia po swojemu.
Bo wolno mi.

 Hej, cześć 🙂

Podobał Ci się ten post?
Jeśli tak, będzie mi bardzo, bardzo miło jeśli udostępnisz go na facebooku i skomentujesz.

To cudowne móc poznać Twoje zdanie, wymienić myśli. Tak tworzy się więź… 

Do usłyszenia wkrótce
Asia Maj Dubińska

 

0 komentarzy

A Ty, co o tym myślisz?

Odbierz prezent

Darmowy e-book: Miniporadnik jak żyć wolniej na co dzień