Łosoś zapiekany z warzywami – 20 minut i zero roboty!

Macie czasem tak, że zjadłybyście coś dobrego, coś może słodkiego, ale zdrowego, ale kompletnie nie chce Wam się nic robić? Mam właśnie taki przepis! Przepis na coś szalenie pysznego, od pomidorków koktajlowych słodkiego, od brokułów chrupkiego, a dzięki łososiowi – super zdrowego i delikatnego!

A przy tym – zero roboty!

Łosoś zapiekany z warzywami – 20 minut i zero roboty!

Jeśli już muszę gotować – staram się to zrobić jak najszybciej, a za razem aby było przy tym jak najmniej sprzątania. Nigdy nie czerpałam przyjemności z gotowania, mieszania i wymyślania nowych smaków, ale za to lubię dobre, delikatne jedzenie. A kiedy to jedzenie jeszcze tak pięknie wygląda – nic więcej do szczęścia nie jest mi potrzebne.

Bardzo cenię sobie potrawy, które są kolorowe. Różne kolory warzyw nie tylko różnią się zawartością witamin, związków chemicznych, dzięki czemu nasza dieta jest bogatsza w te elementy, ale zwyczajnie kolorowe potrawy cieszą oko. Są w swoim wyglądzie pozytywne, miło nastrajające, zachęcające do zjedzenia – powodują, że podczas posiłku człowiek się odpręża.

I taki właśnie jest łosoś zapiekany z warzywami. Chwilą odpoczynku, którą delektujemy się z każdym delikatnym łososia płatek, z każdym smakiem przypieczonego brokuła chrupiącego pod zębami niczym czips, z każdą rozpływającą się słodyczą pomidorka.

 

Składniki

Na oko. W tej potrawie nie ma się do nie udać!

  • szpinak – świeże liście – 100 g
  • pomidorki koktailowe – 100 g
  • papryka żółta, czerwona, zielona – 1/2 każdej
  • łosoś – 200 g
  • brokuł – 100 g
  • sok z 1/2 cytryny
  • rozmaryn
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Łososia umyć i osuszyć. Pokroić w porcje, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i sokiem z cytryny.
  2. Naczynie żaroodporne wyłożyć szpinakiem. Dodać oliwy z oliwek i posiekanego czosnku.
  3. Na szpinak położyć skórą do dołu porcje łososia w małych odstępach.
  4. Dookoła łososia poukładać małe różyczki brokułu, pokrojoną na średniej wielkości kostkę paprykę i całe pomidorki.

Czas pieczenia: 15-20 minut
Temperatura pieczenia: 180 stC

 

Banalnie proste i szalenie pyszne!
Gwarantuję Wam, że jeśli przygotujecie taką potrawę na imprezę – będzie HITem! A roboty przy tym – zero.

 

Smacznego :)

 

podobał Ci się ten post?

skomentuj go i puść dalej w świat!

Zatrzymaj się i tańcz | Sum #3

Zatrzymaj się i tańcz | Sum #3

Trzydzieści dni to dużo czy mało? Za każdym razem, kiedy przychodzi koniec miesiąca, kiedy piszę podsumowanie śmieję się z absurdu miesiąca. Trzydzieści dni - przecież to tak niewiele, tak mało. Jeden miesiąc. Jeden miesiąc, kiedy Ty żyjesz już tych miesięcy kilka....

Balkonowe ogródki – sadzimy w doniczkach na balkonie

Balkonowe ogródki – sadzimy w doniczkach na balkonie

Dwa lata temu, moja mama pierwszy raz dała mi kilka doniczek z pomidorkami koktajlowymi. Powiedziała mi wtedy: jak się przyjmą, to będziesz miała pomidorki, a jak się nie przyjmą - to wyrzucisz, co ci szkodzi wziąć? Uśmiałam się, ale moja mama ma właśnie takie...

Czy na pewno żyjesz po swojemu?

Czy na pewno żyjesz po swojemu?

Czy na pewno żyjesz po swojemu? Zdarzyło Wam się kiedyś wyjść z siebie, wpaść w złość, furię, bo miałyście dość udawania? Dość spełniania oczekiwań, grania roli w jaką wpadłyście? Roli, którą same stworzyłyście?  Czy bycie sobą, życie po swojemu możemy nazwać...

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Odbierz prezent

Darmowy e-book: Miniporadnik jak żyć wolniej na co dzień