Kasza jaglana z orzechami, papryką i granatem

Ostatnio postanowiłam do pracy zabierać ze sobą bardziej odżywcze przekąski. Co jak co, ale o 12:40 to ja już jestem taka głodna, że nie ma zmiłuj – muszę coś zjeść! Więc żeby nie zapychać się „śmiercionośnym glutenem” i żeby nie jeść samych superfit surówek – postanowiłam brać kaszę!

Tym też przepisem rozpoczynamy nowy cykl – szybkie przekąski do pracy!

Dawid nie lubi kasz, ani żadnych bezmięsnych dań. Wszystkie przepisy w tym cyklu będą na porcję dla 1 osoby. Ja zazwyczaj gotuję 1 torebkę kaszy i przygotowuję z niej 2 różne dania na dwa dni. Woreczek dzielę na pół.

kasza jaglana do pracy
Kasza jaglana z orzechami, papryką i granatem

Składniki:
[wc_row][wc_column size=”one-third” position=”first”]Na kaszę:

1/2 woreczka kaszy jaglanej
0,5-1 szklanki natki pietruszki
0,5-1 łyżeczka soku z cytryny
0,5-1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
odrobina soli himalajskiej

[/wc_column]

[wc_column size=”one-third”]

Nad kaszą:

odrobina soku z cytryny (łyżeczka ?)
łyżeczka oliwy z oliwek
odrobina suszonego tymianku
łyżeczka octu balsamicznego

[/wc_column]

[wc_column size=”one-third” position=”last”]

Dodatkowo:

1 jajko
0,5 papryki
troszkę ziaren słonecznika
2 orzechy włoskie
kilka ziaren granatu
bazylia do dekoracji i smaku

[/wc_column]

[/wc_row]

Składników jest sporo, ale całość jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wszystko zajmie nie więcej niż czas gotowania kaszy.

 

Sposób przygotowania:

1. Kaszę wymieszać ze zblendowanymi składnikami kaszy, ziarnami słonecznika i jajkiem zrobionym na mocno ściętą jajecznicę.
Jajko nie jest konieczne, ale dla mnie to danie z jajkiem jest dużo bardziej treściwe i smaczniejsze.
2. Wymieszaną ze składnikami z punktu 1 kaszę przenieść do słoiczka, pudełeczka śniadaniowego
3. Paprykę podzielić na ćwiartki. Dwie z nich (bo 0,5 papryki) włożyć do rozgrzanego do 180stC piekarnika. Piec do momentu delikatnego pomarszczenia się skórki.
Ważne: na blachę kładziemy paprykę środkiem do góry/skórką do dołu!
Ciekawostka: po takim podpieczeniu papryki będzie Wam dużo łatwiej ściągnąć z niej skórkę, a sama w sobie w smaku będzie słodziutka
4. Paprykę pokroić w paseczki lub kosteczkę i wymieszać ze składnikami „nad kaszę”. Całość nałożyć na kaszę w naszym pojemniczku.
5. Całość posypać orzechami (grubo posiekanymi lub jak Wam się rozłupie) i granatem.
6. Całość przyozdobić bazylią.

 

Ja w pracy lubię zjeść coś ciepłego, dlatego nie dodaję od razu bazylii. Miseczkę z kaszą wkładam do mikrofali i dopiero po jej podgrzaniu ozdabiam świeżą bazylią.

Wiele osób twierdzi, że mikrofala jest niezdrowa, a jedzenie po niej powoduje ból brzucha. I tak, i nie.
Mikrofala powoduje drgania cząsteczek wody. Jeśli chcecie by danie z mikrofali szybciej Wam się podgrzało to musicie dodać odrobinkę wody.
Abyście na sto procent nie czuli się po mikrofali źle – po podgrzaniu dania musicie chwilę (1-2 min) odczekać i dopiero brać się za jedzenie.
Czysta chemia! Albo fizyka.

podobał Ci się ten post?

skomentuj go i puść dalej w świat!

Zatrzymaj się i tańcz | Sum #3

Zatrzymaj się i tańcz | Sum #3

Trzydzieści dni to dużo czy mało? Za każdym razem, kiedy przychodzi koniec miesiąca, kiedy piszę podsumowanie śmieję się z absurdu miesiąca. Trzydzieści dni - przecież to tak niewiele, tak mało. Jeden miesiąc. Jeden miesiąc, kiedy Ty żyjesz już tych miesięcy kilka....

Balkonowe ogródki – sadzimy w doniczkach na balkonie

Balkonowe ogródki – sadzimy w doniczkach na balkonie

Dwa lata temu, moja mama pierwszy raz dała mi kilka doniczek z pomidorkami koktajlowymi. Powiedziała mi wtedy: jak się przyjmą, to będziesz miała pomidorki, a jak się nie przyjmą - to wyrzucisz, co ci szkodzi wziąć? Uśmiałam się, ale moja mama ma właśnie takie...

Czy na pewno żyjesz po swojemu?

Czy na pewno żyjesz po swojemu?

Czy na pewno żyjesz po swojemu? Zdarzyło Wam się kiedyś wyjść z siebie, wpaść w złość, furię, bo miałyście dość udawania? Dość spełniania oczekiwań, grania roli w jaką wpadłyście? Roli, którą same stworzyłyście?  Czy bycie sobą, życie po swojemu możemy nazwać...

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Odbierz prezent

Darmowy e-book: Miniporadnik jak żyć wolniej na co dzień