Kasza jaglana z cynamonem i owocami

utworzone przez | lis 19, 2017 | żyć lepiej | 3 Komentarze

Moja mama doskonale wie, jak bardzo nie lubię stać w kuchni. Gotowanie to zdecydowanie nie jest moja mocna strona! Nie rozumiem jak gotowanie może być czyjąś pasją. Dlatego jeśli już zabieram się za przygotowanie posiłku – musi on być nad wyraz prosty, szybki, smaczny i trudny do zepsucia.

kasza jaglana z owocami
Kasza jaglana z cynamonem i owocami

Zamiast brać do pracy kanapki, które tylko zapychają, i po których szybko robię się znów głodna – postanowiłam zrobić coś zdrowszego – kaszę jaglaną z owocami i cynamonem! Jako, że jestem leniuszkiem, oryginalny przepis troszkę zmodyfikowałam, uprościłam.

[wc_row]

[wc_column size=”one-third” position=”first”]

Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 połówki brzoskwiń z puszki
1 jabłko
1/4 laski cynamonu
ziarna granatu

[/wc_column]

[wc_column size=”one-third”]

Opcjonalnie:
wiórki migdałowe
orzechy włoskie

[/wc_column]

[wc_column size=”one-third” position=”last”]
Uwaga: porcja dla 1 osoby

[/wc_column]

[/wc_row]

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną dajemy na sitko i zalewamy wrzątkiem. Następnie wrzucamy ją do garnka z gotującą się wodą. Do gotującej się wody i kaszy dorzucam ćwiartkę laski cynamonu, aby kasza miała lepszy smak. Sama kasza mi nie smakuje, a cynamon dodaje całości aromatu.
Czas gotowania kaszy – około 20 minut.

Jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach i przekładamy do małej miseczki. Dorzucamy brzoskwinie, które rozdrabniamy widelcem na (w miarę) papkę.

Jabłko z brzoskwiniami przekładamy do miseczki, pojemniczka lub pucharka, dajemy na to ugotowaną kaszę jaglaną, a na to owoce granatu i dodatki.

 

Całość jest niesamowicie łatwa w przygotowaniu, przepyszna i syta! Genialna do zjedzenia na ciepłe śniadanie w domu, jak i na zimno w pracy.
Dajcie znać jak Wam się podoba ten przepis. Jak dla mnie – strzał w 10!

3 komentarze

  1. Ania

    Apetycznie wygląda :)

    Odpowiedz
  2. kashienka OdkrywającAmerykę

    Kasza jaglana to jedno z moich ulubionych “odkryć” ostatnich lat <3 Ja robię budyń jaglany – kaszę blenduję z bananem i odrobiną mleka migdałowego – wychodzi pyyysznie :)

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *