Buraczki do mielonych – przepis na buraczki do spiżarki

Gru 17, 2018 | żyć lepiej

Są takie potrawy, które kojarzą mi się z pewnymi osobami i okresami w życiu. I tak, na przykład, na naszych obrączkach znajduje się grawer nawiązujący do kebaba. Dawid ma baraninę na ostro, a ja, obowiązkowo, falafela w bułce – choć tego falafela nie pochwala blok ekipa.
Gdyby zapytać mnie, jakie potrawy kojarzą mi się z dziadkami – byłaby to zdecydowanie szarlotka i bitki. A z moimi rodzicami – mielone z buraczkami. I mizeria… .

Buraczki do mielonych – przepis na buraczki do spiżarki

W naszej spiżarce zawsze znajdują się jakieś zapasy. To są marynowane papryki i cukinia, które dostaliśmy od teścia. To są sosy słodko-kwaśne na wypadek, gdyby szalenie nie chciało nam się robić nic do jedzenia. To także puszki z brzoskwiniami.
I zawsze mamy zapas w postaci dwóch słoiczków tartych buraczków.

Przepis:

4 kg buraków
2 papryki czerwone
2 cebule
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 6%
1 łyżka soli

 

Przygotowanie:

1. Ugotować buraki (razem ze skórą) – około 1-1,5 godziny
2. Obrać buraki ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
3. Przygotować zalewę: zagotować olej, cukier, ocet i sól
4. Do zalewy wrzucić pokrojone w kostkę paprykę i cebule i gotować 15 minut (aż cebula będzie miękka)
5. Do punktu 4 dodać starte buraki – ważne aby często mieszać
6. Po zagotowaniu się punktu 5 poprzekładać buraczki do słoików i odstawić je wieczkiem do dołu.

 

 

Smacznego 🙂

Dla ducha

Masz ochotę na więcej przemyśleń? Tu znajdziesz moje przemyślenia na temat relacji, codzienności, życia w zgodzie ze sobą i przede wszystkim – poznania siebie.

Czytaj więcej…

Dla domu

Znajdziesz tu naszą codzienność: przepisy kulinarne na szybkie i jeszcze prostsze dania, moje triki na szybką i skuteczną organizację mieszkania no i… – zobaczysz jak mieszkam i co wybieram.

Czytaj więcej…

Nasza codzienność

Moja introwertyczna, nadwrażliwa dusza zdecydowanie woli siedzieć w domu, ale… to nie znaczy, że z tego domu nie wychodzę i siedzę cały dzień pod stołem!

Znajdziesz tu nasze wyjazdy – miejsca w Polsce, które polecam, filmy, które zrobiły na mnie wrażenie i ważne dla mnie chwile.

Czytaj więcej…

Polskie marki

Och, wiem jak to trudno być młodą marką. Tworzenie czegoś swojego, pójście pod prąd wymaga ogromu wysiłku.

Dlatego w tym cyklu przedstawiam Ci wywiady z fantastycznymi polskimi markami!

Czytaj więcej…

Cześć!

Cześć!

Jestem Asia. To moje myśli masz właśnie okazję czytać.
Jestem introwertyczką i osobą wysoko wrażliwą. Uwielbiam otaczać się naturą, zapachami i dobrymi emocjami. A nade wszystko cenię sobie wolność – możliwość bycia sobą i życia po swojemu.
Bo wolno mi.

 Hej, cześć 🙂

Podobał Ci się ten post?
Jeśli tak, będzie mi bardzo, bardzo miło jeśli udostępnisz go na facebooku i skomentujesz.

To cudowne móc poznać Twoje zdanie, wymienić myśli. Tak tworzy się więź… 

Do usłyszenia wkrótce
Asia Maj Dubińska

 

0 komentarzy

A Ty, co o tym myślisz?

Odbierz prezent

Darmowy e-book: Miniporadnik jak żyć wolniej na co dzień