Brownie – bez mąki i cukru!

Akurat to mam po tacie – lubię do kawki zjeść ciasto, ciastko, ciasteczko. To jest coś, z czego nie potrafię zrezygnować. Tak jak palacze mówią, że kawa lubi dym, tak w moim przypadku – kawa lubi ciasto. A że dużo kawy piję – znalazłam przepis, który nie wpędza mnie w takie poczucie winy.
I obowiązkowo – przepis mega prosty i szybki!

brownie bez mąki i cukruBrownie – bez mąki i cukru

[wc_row]

[wc_column size=”one-third” position=”first”]

Składniki na ciasto:
2 puszki czerwonej fasoli,
4 jajka,
2 banany,
3 łyżki prawdziwego kakao,
3/4 szklanki ksylitolu,
półtorej łyżeczki sody lub proszku do pieczenia,
3 łyżki oleju (najlepiej kokosowy lub rzepakowy)

[/wc_column]

[wc_column size=”one-third”]

Polewa:
gorzka czekolada (im więcej kakao tym lepiej),
1/4 szklanki mleka,
dwie łyżki kakao,

[/wc_column]

[wc_column size=”one-third” position=”last”]

Parametry:
T: 180stC
t: 40-60 min

[/wc_column]

[/wc_row]

 

 

Przygotowanie ciasta:

1. Dokładnie opłukać fasolę, odsączyć i przesypać do dużej miski
2. Dodać resztę składników
3. Miksować około 10 minut – od uzyskania bardzo jednolitej masy (!) bez żadnych grudek – grudki spowodują, że ciasto będzie się kruczyć… .
4. Przełożyć masę do foremki/foremek do keksów
5. Piec
6. Odstawić do schłodzenia. Najlepiej do lodówki na kilka godzin (po tym jak wystygnie!).

Przygotowanie polewy:
1. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej
2. Mieszając czekoladę dodawać kakao i mleko

 

 

Mocno czekoladowy smak ciasta przełamuję najczęściej sosem z owoców, który jest dość kwaskowaty. Dla mnie to najlepsze połączenie! To jak odrobinka nieba, po której nie trzeba dużo sprzątać – właściwie to jedną miskę i garnek.
Jedyna trudność w przygotowaniu tego brownie to miksowanie na supergładką masę.

Cześć, jestem Asia

Jestem autorką bloga wolno wolniej. Mam nadzieję, że ten post zainspirował Cię do zwolnienia tempa, zatrzymania się i spokojniejszego życia.

A jeśli Ci się spodobał – skomentuj go i udostępnij w swoich social mediach.

12 komentarzy

  1. Kobietapo30

    Robiłam z fasoli, ale bez bananów. Niemniej nie smakuje jak fasolowe, dzieciaki się nie poznały ;)

    Odpowiedz
    • Asia NaSwoim

      Jak pierwszy raz ja jadłam też się nie poznałam! Naprawdę czułam banany a nie fasolę Oo

      Odpowiedz
  2. Gosia www.rabarbarowo.pl

    Uwielbiam borwnie! Szczególnie takie delikatne i wilgotne <3 No i ciacho do kawki smakuje najlepiej :D

    Odpowiedz
  3. coosure

    Co prawda uwielbiam kawe w każdym rodzaju, ale rzadko kiedy coś do niej jem. Natomiast to ciasteczko wydaje się być smaczne i zdrowsze, dlatego wypróbuję i sama zrobie ♥

    Odpowiedz
    • Asia NaSwoim

      O prosze, a ja bardzo często :D Choć… zazwyczaj kończy się to tym, że najpierw zjadam ciastko a potem wypijam kawę :DDD

      Daj znać jak wrażenia! :)

      Odpowiedz
      • coosure

        Ciastko zawsze można dołożyć kolejne, tak dla estetyki :D

      • Asia NaSwoim

        U mnie raczej z łakomstwa xD

  4. Rozdomowiona

    Uwielbiam brownie, ale w takiej wersji jeszcze nie próbowałam :)

    Odpowiedz
    • Asia NaSwoim

      A widzisz :D zaskocyłam Cię! :) To polecam wypróbować :)

      Odpowiedz
  5. Jola (Pixel Kolor)

    Robiłam już kiedyś, smaczne wyszło. Teraz unikam jajek, nawet się za to ciasto nie zabieram.

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wszystkie kategorie bloga

MNIEJ STRESU

WIĘCEJ SPOKOJU

LEPSZE RELACJE

DOBRA ORGANIZACJA

WOLNOWOLNIEJ