Brownie – bez mąki i cukru!

Akurat to mam po tacie – lubię do kawki zjeść ciasto, ciastko, ciasteczko. To jest coś, z czego nie potrafię zrezygnować. Tak jak palacze mówią, że kawa lubi dym, tak w moim przypadku – kawa lubi ciasto. A że dużo kawy piję – znalazłam przepis, który nie wpędza mnie w takie poczucie winy.
I obowiązkowo – przepis mega prosty i szybki!

brownie bez mąki i cukruBrownie – bez mąki i cukru

[wc_row]

[wc_column size=”one-third” position=”first”]

Składniki na ciasto:
2 puszki czerwonej fasoli,
4 jajka,
2 banany,
3 łyżki prawdziwego kakao,
3/4 szklanki ksylitolu,
półtorej łyżeczki sody lub proszku do pieczenia,
3 łyżki oleju (najlepiej kokosowy lub rzepakowy)

[/wc_column]

[wc_column size=”one-third”]

Polewa:
gorzka czekolada (im więcej kakao tym lepiej),
1/4 szklanki mleka,
dwie łyżki kakao,

[/wc_column]

[wc_column size=”one-third” position=”last”]

Parametry:
T: 180stC
t: 40-60 min

[/wc_column]

[/wc_row]

 

 

Przygotowanie ciasta:

1. Dokładnie opłukać fasolę, odsączyć i przesypać do dużej miski
2. Dodać resztę składników
3. Miksować około 10 minut – od uzyskania bardzo jednolitej masy (!) bez żadnych grudek – grudki spowodują, że ciasto będzie się kruczyć… .
4. Przełożyć masę do foremki/foremek do keksów
5. Piec
6. Odstawić do schłodzenia. Najlepiej do lodówki na kilka godzin (po tym jak wystygnie!).

Przygotowanie polewy:
1. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej
2. Mieszając czekoladę dodawać kakao i mleko

 

 

Mocno czekoladowy smak ciasta przełamuję najczęściej sosem z owoców, który jest dość kwaskowaty. Dla mnie to najlepsze połączenie! To jak odrobinka nieba, po której nie trzeba dużo sprzątać – właściwie to jedną miskę i garnek.
Jedyna trudność w przygotowaniu tego brownie to miksowanie na supergładką masę.

Dla ducha

Masz ochotę na więcej przemyśleń? Tu znajdziesz moje przemyślenia na temat relacji, codzienności, życia w zgodzie ze sobą i przede wszystkim – poznania siebie.

Czytaj więcej…

Dla domu

Znajdziesz tu naszą codzienność: przepisy kulinarne na szybkie i jeszcze prostsze dania, moje triki na szybką i skuteczną organizację mieszkania no i… – zobaczysz jak mieszkam i co wybieram.

Czytaj więcej…

Nasza codzienność

Moja introwertyczna, nadwrażliwa dusza zdecydowanie woli siedzieć w domu, ale… to nie znaczy, że z tego domu nie wychodzę i siedzę cały dzień pod stołem!

Znajdziesz tu nasze wyjazdy – miejsca w Polsce, które polecam, filmy, które zrobiły na mnie wrażenie i ważne dla mnie chwile.

Czytaj więcej…

Polskie marki

Och, wiem jak to trudno być młodą marką. Tworzenie czegoś swojego, pójście pod prąd wymaga ogromu wysiłku.

Dlatego w tym cyklu przedstawiam Ci wywiady z fantastycznymi polskimi markami!

Czytaj więcej…

Cześć!

Cześć!

Jestem Asia. To moje myśli masz właśnie okazję czytać.
Jestem introwertyczką i osobą wysoko wrażliwą. Uwielbiam otaczać się naturą, zapachami i dobrymi emocjami. A nade wszystko cenię sobie wolność – możliwość bycia sobą i życia po swojemu.
Bo wolno mi.

 Hej, cześć 🙂

Podobał Ci się ten post?
Jeśli tak, będzie mi bardzo, bardzo miło jeśli udostępnisz go na facebooku i skomentujesz.

To cudowne móc poznać Twoje zdanie, wymienić myśli. Tak tworzy się więź… 

Do usłyszenia wkrótce
Asia Maj Dubińska

 

12 komentarzy

  1. Kobietapo30

    Robiłam z fasoli, ale bez bananów. Niemniej nie smakuje jak fasolowe, dzieciaki się nie poznały 😉

    Odpowiedz
    • Asia NaSwoim

      Jak pierwszy raz ja jadłam też się nie poznałam! Naprawdę czułam banany a nie fasolę Oo

      Odpowiedz
  2. Gosia www.rabarbarowo.pl

    Uwielbiam borwnie! Szczególnie takie delikatne i wilgotne <3 No i ciacho do kawki smakuje najlepiej 😀

    Odpowiedz
  3. coosure

    Co prawda uwielbiam kawe w każdym rodzaju, ale rzadko kiedy coś do niej jem. Natomiast to ciasteczko wydaje się być smaczne i zdrowsze, dlatego wypróbuję i sama zrobie ♥

    Odpowiedz
    • Asia NaSwoim

      O prosze, a ja bardzo często 😀 Choć… zazwyczaj kończy się to tym, że najpierw zjadam ciastko a potem wypijam kawę :DDD

      Daj znać jak wrażenia! 🙂

      Odpowiedz
      • coosure

        Ciastko zawsze można dołożyć kolejne, tak dla estetyki 😀

      • Asia NaSwoim

        U mnie raczej z łakomstwa xD

  4. Rozdomowiona

    Uwielbiam brownie, ale w takiej wersji jeszcze nie próbowałam 🙂

    Odpowiedz
    • Asia NaSwoim

      A widzisz 😀 zaskocyłam Cię! 🙂 To polecam wypróbować 🙂

      Odpowiedz
  5. Jola (Pixel Kolor)

    Robiłam już kiedyś, smaczne wyszło. Teraz unikam jajek, nawet się za to ciasto nie zabieram.

    Odpowiedz

A Ty, co o tym myślisz?

Odbierz prezent

Darmowy e-book: Miniporadnik jak żyć wolniej na co dzień